Kunsthal Spritten / Kunsthallen
Menu
/

Kunsthal Spritten 2024 ©
Åbner i 2026

Spritten, C. A. Olesensgade 1
9000 Aalborg, Denmark

Kunsthal Spritten modtager
driftstilskud fra Aalborg Kommune.

© Kunsthal Spritten 2022. All Rights Reserved

Om Kunsthal Spritten

  

Kunsthal Spritten er aktuelt under udvikling i kedelhallen på den gamle spritfabrik i Aalborg. Fabrikken er et levende stykke danmarkshistorie, og Kunsthal Spritten sigter mod at blive et nyt, folkeligt samlingssted og en attraktion i international klasse. Dedikeret til digital kunst og kultur udforsker Kunsthal Spritten morgendagens kunstformer og udfolder et program, der forener verdensberømte kunstnere med nye talenter indenfor film, gaming og animation.

Digital kunst og kultur former i dag på afgørende vis vores livsrum. Kunsthal Spritten bliver hjemsted for stort anlagte udstillinger og et sideløbende program af screenings, talks og samtaler. Med sine smukke, industrielle rammer repræsenterer Kunsthal Spritten et kraftfuldt møde mellem tradition og nye perspektiver på fremtiden og på mulighederne i den tid, vi lever.

Kunsthallen består foruden kedelhallen af Aalborgs nye vartegn, det 35 meter høje kunstværk "Cloud City Aalborg", skabt af den verdensberømte, argentinske kunstner Tomás Saraceno. Gæster har adgang til "Cloud City Aalborg" fra kunsthallens øverste dæk. Herfra kan de gå på opdagelse i skulpturen, der åbner sig som en på én gang intim og svimlende oplevelse med udsigt over byen og Limfjorden.

Kunsthal Spritten opstod oprindeligt som privat initiativ af entreprenør Martin Ole Nielsen. Den har siden 2018 været en selvejende fond med det almennyttige formål at udvikle og drive en offentlig kulturinstitution. Bag ombygningen af den historiske kedelhal står foreningen Realdania og Aalborg Kommune. "Cloud City Aalborg" opføres for private midler med afgørende bidrag fra følgende fonde og private virksomheder: Det Obelske Familiefond, Augustinus Fonden, Ny Carlsbergfondet, Købmand Herman Sallings Fond, Spar Nord Fonden, A. Enggard og Wagner Ejendomme. 

Kunsthal Spritten modtager driftsstøtte fra Aalborg Kommune og forventes at åbne primo 2026.

 

Den gamle spritfabrik

  

Den gamle spritfabrik er en del af Aalborgs bankende hjerte og et levende stykke danmarkshistorie. Fabrikken er tegnet af arkitekt, Alfred Cock-Clausen, for De Danske Spritfabrikker og opført på kanten af Limfjorden i årene 1929-1931. Den inkarnerer bedre byggeskik og forener i sjælden grad arkitektonisk kvalitet og sammenhæng mellem form, funktion og historiefortælling. Spritten er i dag landets største industrifredning og et af de 25 umistelige industriminder i Danmark.

Spritten repræsenterer over 140 års mad- og drikkekultur og en enestående historie om Aalborgs rejse fra industri til nutidens kultur og vidensby. De danske spritfabrikker skabte en forretning med global rækkevidde ved at transformere produktionen af brændevin fra håndværk til industrielt kvalitetsprodukt. Fabrikken producerede gennem årene millioner af flasker af nu klassiske akvavitter som Aalborg Akvavit (Rød Aalborg) og Harald Jensen. Rød Aalborg fremstilles fortsat på opskriften fra 1846.

Produktionen af alkohol på Spritten blev indstillet i 2015, og samme år blev fabrikken fredet. Spritten bliver nu transformeret til en ny bydel midt i Aalborg, fuldt af liv og store drømme for fremtiden. Foruden Fonden Kunsthal Spritten er A. Enggaard, Spritten A/S og Aalborg Kommune grundejere på Spritten.

1930
01
 / 07

De Danske Spritfabrikker. Luftfoto, ca. 1931-35

Foto: Aalborg Stadsarkiv, J. A. Kirkegaard

Tilmeld dig
vores nyhedsbrev

Kunsthal Spritten 2024 ©
Åbner i 2026

Spritten, C. A. Olesensgade 1
9000 Aalborg, Denmark

Kunsthal Spritten modtager
driftstilskud fra Aalborg Kommune.

loading